skip to Main Content
Waarom Lampen Dimmen?

Waarom lampen dimmen?

Tips voor meer sfeer in huis

Iedereen heeft het liefst zo veel mogelijk sfeer in huis. Comfort en gezelligheid zijn zaken die een huis tot een thuis maken. Met hard, fel licht krijg je in een woonkamer nooit het gevoel van warmte en sfeer in huis. Als je dan in de avonduren het licht kunt regelen door hier en daar een lamp te dimmen, dan weet je dat de sfeer in huis meteen met sprongen zal verbeteren. Lees hier meer over waarom lampen dimmen en ook met welke dimmers.

Hoe verlichting dimmen?

Verlichting dimmen doe je met een dimmer. Een dimmer reguleert de hoeveelheid stroom die naar de lichtbron(nen) gaat. Je kunt de lichtbron dus meer of minder stroom geven, waardoor hij feller of minder fel brandt. En dan zijn er nog een aantal soorten dimmers. We vertellen er hieronder meer over.

Stekker dimmer

De stekker dimmer plaats je tussen de stekker en het stopcontact. Deze is makkelijk in gebruik, maar je moet wel steeds naar de dimmer toelopen om hem te bedienen. Ook heb je dan een stopcontact in gebruik dat je misschien voor een ander apparaat wil gebruiken.

LED dimmers

Een LED dimmer is net als een LED lichtbron duurder in aanschaf. Maar je moet er wel aan, omdat gloeilampen eigenlijk niet meer te koop zijn en omdat het een milieuvriendelijker optie is. Bovendien: deze kosten verdien je terug door het verminderd verbruik. Het best is het om de combinatie van LED lichtbron en dimmer te testen. Belangrijk om te weten is dat niet elke LED lichtbron dimbaar is. Let er wel op dat in de meeste gevallen een lichtbron niet omgeruild kan worden.

Hoe kies je een dimmer?

Zoveel opties, maar hoe kies je nu de juiste dimmer? De eerste vraag is wat voor type lichtbronnen je wilt dimmen. Gloeilampen, halogeen of LED. Daarna is de vraag hoeveel installatiewerk je wil verrichten en hoeveel het mag kosten. Gedegen advies inwinnen is dus een must. Maar ga vooral ook op je smaak en voorkeur af. Ook een goede raadgever!

Waarom lampen dimmen?

Belangrijkste vraag met het belangrijkste antwoord! De vraag: waarom lampen dimmen? Het antwoord is simpel: wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt, verbruik je 25% minder stroom. Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen.

Meer handige tips lezen? Klik dan hier.

Back To Top