skip to Main Content
Je Eigen Bakkerij Starten

Je eigen bakkerij starten

Waarop letten bij een eigen bakkerij beginnen

De aankomende 10 jaren heeft het bakkerswezen last van vergrijzing. Dat betekent dat maar liefst een kwart van alle ambachtelijke bakkers met pensioen gaat. Maar we gaan met zijn allen zeker niet minder brood eten. Kansen dus voor wie graag een bakkerij wil starten. Om een bakkerij te starten, heb je namelijk geen diploma nodig. Wil jij weten wat je nodig hebt voor het starten van een bakkerij? Wij hebben hieronder een aantal aandachtspunten voor de inrichting van een bakkerij voor je op een rijtje gezet.

Wat heb je nodig voor een bakkerij inrichten?

Wanneer je je eigen bakkerij wil starten, moet je natuurlijk ook een winkel inrichten waar mensen graag hun brood komen kopen. Wat voor soort bakkerij wil je dan hebben? Stoer, robuust en modern of juist landelijk, sfeervol en gezellig? Een ambachtelijke bakkerij moet natuurlijk wel sfeer en gezelligheid uitstralen! Maar daarnaast heb je ook gewoon een aantal praktische dingen nodig. Bij het inrichten van je bakkerij moet je niet vergeten om na te denken over essentiële zaken als:

  • Ovens
  • Werkbanken
  • Koelsystemen en koeltoonbank
  • Bakkerijvloer
  • Kassa en pinapparaat

Hygiënisch werken

Je hebt dan misschien geen diploma nodig om een bakkerij te starten; de VWA (Voedsel- en Waren Autoriteit) stelt wel een aantal regels aan de naleving van de hygiëne in een bakkerij. In een bakkerij is hygiënisch werken zeer belangrijk. Je moet er niet aan denken dat je klanten ziek worden van jouw heerlijke brood of taartjes. Daarom is het belangrijk om bij het maken van jouw prachtige producten te zorgen dat je schoon werkt. Zo moeten de werkbanken waarop je werkt goed schoon te maken zijn, zodat er geen restjes in de kieren komen. Een hygiënische vloer is ook enorm belangrijk. Ook hier mag geen vuil blijven zitten dat het eten kan besmetten. En wanneer je broden, taarten en andere lekkernijen klaar zijn, is het belangrijk om ze goed te koelen, zodat ze lang houdbaar blijven. Wanneer je werkt volgens de HACCP, weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht.

Jouw bakkerij, jouw smaak

Hoe jij je bakkerij inricht, dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Vergeet alleen niet de praktische kant in het oog te houden, zodat je kunt werken volgens de regels. Je moet aantonen dat je een goed werkend voedselveiligheidssysteem hebt. Zo genieten jij en je klanten nog lang van je schitterende bakkerswinkel. Wil je meer weten over het starten van je eigen zaak? Laat het ons weten via het contactformulier. En we informeren je er verder over.

Back To Top